Ѕирнете во градот на лимонот, се наоѓа на границата помеѓу Франција и Италија

ПАТУВАЊА FEATURED 1

Во близина на границата со Италија, на француската ривиера постои град со шарени згради и прекрасни плажи. Ангажманите за туристите во овој град започнале кога тој „се навлече“ на прегратката на Франција. Сепак, сè уште има многумина кои знаат сè за Франција, но никогаш не слушнале за градот на лимонот, Ментон, град што често ги воодушевува дури и локалните туристи.

Град на шарени улици

Ментон мал град во Франција и е еден од оние што имаат најмногу сончеви денови во годината, а се наоѓа покрај морето и има прекрасни песочни плажи. Уште во средината на XIX век, тој бил намирисан од богати руски и англиски аристократи, кои доаѓале тука за одмор и терапија.

Се верувало дека пријатната клима и им одговара на пациентите кои страдаат од туберкулоза. Бидејќи доаѓале на подолг период, богатите си граделе и сопствени живеалишта.

ФОТО: АГЕНЦИИ

Важно е да се знае дека Ментон е град што се наоѓа на рид, па ако сакате да го истражете во целост, обидете се тоа да го направите со рамни чевли.

Иако е релативно мал, совршен е за одмор и има многу објекти како што се музеи, историски важни објекти и ресторани, меѓу кои се издвојува Миразур, но и настани, како Фестивалот на лимонот.

Фестивал на лимон


Лимонот е официјален хит во Ментон, а жителите имаат посебен начин на украсување јадења со лимон. Фестивалот, кој се одржува во средината на февруари, е целосно инспириран од лимонот.

Се разбира, тоа произлегува од потребата на жителите, а особено на оние кои се вработени во туризмот, да внесат живот во градот по долгиот досаден јануари. Бидејќи Ментон е одамна еден од главните извозници на лимони низ цела Европа, тука е и карневалот посветен на лимонот.

ФОТО: АГЕНЦИИ

За време на одржувањето на овој Фестивал низ целиот град се појавуваат огромни скулптури и модели изработени од лимон. Делата се навистина неверојатни, па ако веќе планирате да го посетите, би било штета да го пропуштите овој необичен настан.

Секоја година има своја тема, а досега најпопуларни беа Боливуд, Пинокио, Дизниленд, Пат околу светот за 80 дена …

Овој град во 1882 година го посетила и англиската кралица Викторија.