Социјалиситичка партија на Еди Рама победи на парламентарните избори во Албанија

ИНФОРМАЦИИ

 Претседателот на Централната изборна комисија,(ЦИК), Илирјан Целибаши, ги соопшти резултатите од неделните избори, иако, како што рече, останува за пребројување на гласовите од неколку избирачки места во Тирана и Драч.

Најголем број гласови на изборите добил политичкиот субјект – Социјалиситичка партија, 48,7 отсто што претворено во пратенички места значи 74. Изборната коалиција „ПД-Алијанса за промени“, предводена од Демократската партија, освои 39,40 проценти од гласовите, односно 59 мандати, Движењето за социјалистичка интеграција(ЛСИ), 6,85 отсто што значи четири мандати и Социјалдемократската партија 2,24 проценти или три пратенинички мандати.

Правото на глас во неделата во Албанија го оствариле нешто повеќе од 1,5 милиони гласачи што е 45,72 отсто од вкупно запишаните 3.588.869 граѓани со право на глас.