„Ние ја имаме судбината на Јозефа К.“ најдобар расказ на годинашниот конкурс „Живко Чинго“

Oпштина Охрид објави дека е избран најдобриот расказ на годинашниот конкурс за наградата „Живко Чинго“. „Расказот „Ние ја имаме судбината на Јозефа К.“ под шифра: „Обид на македонистот“, е најдобар на годинашниот конкурс „Живко Чинго“. Комисијата во состав: проф. д-р Димитар Пандев, претседател, м-р Перчо Божиновски, член и доц. д-р Мерсиха Исмајлоска, член, го издвои награденото дело со […]

Приказна: Родителска љубов

Кога син ми се запиша на правен факултет, се каравме речиси секој ден. Немаше ниту еден ден да помине без критики или напорни дискусии. Толку ме изморуваше сето тоа што не сакав ни да го видам, секој ден стануваше се погруб и поостар, а нашите односи целосно се заладија. Проблемот беше моето незадоволство од неговото […]

Aнтоновски: За професорката Весна Мојсова-Чепишевска и нејзината неколкудецениска, катадневна посветеност на Скопје

За сето она што Весна Мојсова-Чепишевска го има остварено во македонистиката, особено во книжевната наука и културологијата, како и за сета нејзина неколкудецениска, катадневна посветеност воопшто на нашиот бит и нашиот културен код преку сите сфери на научно и културно дејствување во кои е присутна (и) книжевноста, заслужува признание со кое на највисоко ниво ќе […]

Kaко напиша Иво Андриќ: Татковината – тоа е кругот на сончевата светлина

-Не се сите луѓе толку лоши колку што мисли лошиот човек. -Да му се одмаздиш на животот – со заборав. -На оние кои не се способни да почувстуваат приврзаност спрема некоја работа или лице, благодарност, незаинтересиран занес и слично – таквите чувства кај другите им изгледаат лажни и неискрени. Тие зад таквите чувства секогаш ги […]

Разговор со Жарко Кујунџиски како дел од кампањата „Читаме современи македонски автори“

Во спомен собата на Миладиновци во ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ во Скопје, вечерва ќе биде одржан разговор со Жарко Кујунџиски, автор на „Сфинга на гневот“. Разговорот и книгата на месецот се дел од големата кампања „Читаме современи македонски автори“, што Библиотеката ја најави на први септември, а ќе трае до јуни следната година. „Сфинга […]

Кампања „Читаме современи македонски автори“

Следејќи ја мисијата да биде скопско и македонско културно јадро, но и место на паметење, меморија и портал кон културата, а пред се кон литературата, ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ од Скопје ја иницира кампањата „Читаме современи македонски автори“. Активностите ќе започнат на 1 септември, а целта е на читателите да им се доближат делата […]

Расказот „Зошто роботите не умеат да љубат“ добитник на наградата „Живко Чинго“

Расказот „Зошто роботите не умеат да љубат“ под шифра „Сина планета 369“ е добитник на наградата „Живко Чинго“ за 2022 година, што општина Охрид ја доделува по повод традиционалната културна манифестација „Вечер на Живко Чинго“. На конкурсот, како што соопшти општинската прес-служба, биле пристигнати 56 раскази. Жири-комисијата во состав, Димитар Пандев – претседател и членовите […]

Професорката Весна Мојсова – Чепишевска потсети на 10 годишнината од издавањето на „Ветерот носи убаво време“

„Донесе ли ветерот убаво време – 10 години од промоцијата на антологијата на најмладата македонска поезија и проза “Ветерот носи убаво време” приредена од Весна Мојсова-Чепишевска и Иван Антоновски “, објави на својата фан страница на Фејсбук, професорката Весна Мојсова Чепишевска, една од приредувачите на антологијата. Во „Ветерот носи убаво време“ застапени се 35 млади […]

Aнтоновски: Eдна деценија потоа… Дали (веќе) ни е потребен и нов „ветер“

31 мај 2012 година.. Промоција на „Ветерот носи убаво време“ – антологија со која беше претставено дел од дотогашното творештво на 35 (тогаш млади) македонски поети и прозаисти, родени во периодот од 1980 до 1990 година. Се чини како да беше вчера кога со проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска ја приредивме оваа антологија, но во меѓувреме, […]

„Струшки вечери на поезијата“ го објави Конкурсот за наградата „Браќа Миладиновци“, се доделува за најдобра поетска книга меѓу две фестивалски изданија

 Националната установа – манифестација „Струшки вечери на поезијата“ го распиша годинашниот конкурс за наградата „Браќа Миладиновци“ за најдобра поетска книга, објавена на македонски јазик меѓу две фестивалски изданија, во периодот од 1 јуни 2021 до 31 мај оваа година. На конкурсот, кој ќе трае до 25 јули, како што е наведено, може да биде пријавена […]