Да се биде Владо Јаневски: Најголем предизвик ми бил и сè уште е – да не си го заборавам мајчиниот јазик

Владо Јаневски е македонско-австралиски писател, сликар, илустратор, стрип уметник, до неодамна активен на полето за истражување и развој во водечка светска компанија. Роден е во Прострање, Македонија. Најубавите денови од детсвото ги поминал во Велмевци и Битола. Гимназија завршил во Битола, а високо образование стекнал на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје каде живее […]

Хероите доаѓаат во разни форми и облици, понекогаш и на четири нозе: Maче – херој, спасилo две дечиња од змија – отровница

Семејниот мачор Артур ќе остане запаметен како херој откако ги спасил двете мали деца од семејството чиј миленик бил, од една од 10-те најотровни змии во Австралија. Мачорот уживал во дневните активности на семејство во нивниот дом во Австралија, кога австралиска кафеава змија влегла во градината каде што си играле децата. Артур веднаш ја забележал […]