Поучна приказна за „валканите алишта“ и „чистиот прозорец“

Една брачна двојка се преселила во новокупена куќа. Првото утро, додека појадувале, жената гледајќи преку прозорецот од нивната куќа, ја забележала сосетката како постила алишта на својата тераса. -Леле, колку ѝ се валкани алиштата, коментирала жената. Мажот погледнал и се замолчел, а таа продолжила: -Не можам да поверувам. Kако воопшто ни да не ги перела. […]