Поучна приказна за „валканите алишта“ и „чистиот прозорец“

ЗАБАВА

Една брачна двојка се преселила во новокупена куќа.

Првото утро, додека појадувале, жената гледајќи преку прозорецот од нивната куќа, ја забележала сосетката како постила алишта на својата тераса.

-Леле, колку ѝ се валкани алиштата, коментирала жената.

Мажот погледнал и се замолчел, а таа продолжила:

-Не можам да поверувам. Kако воопшто ни да не ги перела. Можеби треба да го промени прашокот за перење, ако воопшто и ставила прашок…, простачка, зборувала жената.

Сопругот продолжил да си молчи, изгледајќи незаинтересирано за она што го зборува неговата сакана.

Истата ситуација се повторила и наредниот ден, кога другата сосетка ги постилала алиштата, и третиот ден…

И така, речиси цел месец подоцна, жената се изненадила кога преку прозорецот видела како алиштата на соседката се чисти и бели како снег.

Тогаш таа искоментирала пред својот сопруг: „Ете, конечно се научи да пере. Кој знае кој ѝ кажа да стави прашок!“

А нејзиниот сопруг ѝ одговорил:

„НИКОЈ!! Само го избришав нашиот прозор“.