Убавите мисли на Иво Андриќ

На денешен ден, 1975. во Белград умрел Иво Андриќ, еден од најголемите писатели на поранешната СФР Југославија. Освен песни во проза ги напишал и прочуените романи „Мостот на Дрина“, „Травничка хроника“, „Госпоѓица“. Добитник е на Нобеловата награда за литература во 1961 година, а целата сума од оваа награда ја донирал на библиотекарскиот фонд на Босна […]