На Јапонија не ѝ требала уште една фабрика за автомобили, па самоукиот механичар прво направил мотор… па „Хонда“

Корпорацијата „Хонда“ вработува речиси 200.000 луѓе во Јапонија и во САД и се смета за една од најголемите автомобилски империи во Јапонија, со највисока продажба во САД, веднаш зад „Тојота“, а започнала благодарение на еден човек Соичиро Хонда. Соичиро Хонда (1906-1991) бил првороденото дете во многу сиромашно семејство кое живеело во јапонската земјоделска провинција Хамамасу. […]