Oва е најдобрата земја за живеење во 2021 година

Според листата што ја објави американската медиумска компанија „U.S. News end World Report“, најдобра земја за живот во 2021 година била Канада. За да се направи ранг-листата „Најдобрите земји за живот, 2021 година“. биле анкетирани вкупно 17.326 лица од 36 земји на четири континенти – Америка, Азија, Европа и Африка, а биле рангирани 78 земји […]

За прв пат ќе слушнеме како звучи ветерот на Марс

Скопското астрономско друштво на својот Фејсбук профил објаснува што следува по слетувањето на роверот Истрајност на планетата Марс: „Се будиме полека. Роверот Истрајност (Perseverance) пред два дена слета во кратерот Језеро на Марс. Сега останува да му се смени софтверот за слетување со софтверот за работа на Марс. Полека ќе се проверува дали сите системи […]