Приказна: Татко, син и магаре

Еден ден таткото заедно со својот 10 годишен син, тргнале на пат со нивното магаре. Таткото бил повозрасен и нозете го болеле од работата, па го јавал магарето, а синот ги водел пешки. Кога стигнале до првото село, селаните, кои биле многу љубопитни, ги гледале како одат и искоментирале: „Види, види… старецот го јавнал магарето, […]

Поучна приказна за „валканите алишта“ и „чистиот прозорец“

Една брачна двојка се преселила во новокупена куќа. Првото утро, додека појадувале, жената гледајќи преку прозорецот од нивната куќа, ја забележала сосетката како постила алишта на својата тераса. -Леле, колку ѝ се валкани алиштата, коментирала жената. Мажот погледнал и се замолчел, а таа продолжила: -Не можам да поверувам. Kако воопшто ни да не ги перела. […]