Oва e местото каде што жените прават што сакаат: Ги имаат и парите и моќта, а во нивниот речник нема зборови за татко или сопруг

„Ако жените управуваат со светот, нема да има војни“ – е само една од многуте поговорки што им одат во прилог на жените – владетелки. Како и да е, факт дека тоа не се само празни зборови е примерот на племето Мосуо, кое живее во Кина и е познато како кралство на жените, а можеби […]

Приказна за трговецот кој имал 4 жени

Си бил еднаш еден многу богат трговец, кој имал четири жени. Најмногу ја сакал четвртата жена и постојано ѝ посветувал внимание и ѝ купувал подароци. Тој ја сакал и третата жена, ја покажувал пред пријателите и со неа се шетал низ градот. Сепак, кај него постоел страв дека таа еден ден ќе му побегне и […]