Црна Гора ќе ги лечи туристите болни од Ковид 19 на државен трошок

ПАТУВАЊА

Болничкото лекување за туристите кои ќе заболат од Ковид 19 за време на нивниот престој во Црна Гора ќе биде бесплатно, ќе има и можност за бесплатен ПЦР тест, а сите хотели ќе издвојат 10 проценти од сместувањето за можни случаи на ковид, објавија црногрските медиуми.

Границите на Црна Гора се отворени за граѓаните од регионот и неколку источноевропски земји, но и тие, како и црногорските граѓани, имаат забрана за меѓуградски сообраќај за време на викендите и секоја вечер од полноќ до пет наутро.

„Оваа забрана за меѓуградски сообраќај важи и за туристите“, објасни министерот за здравство во Владата на Црна Гора, Јелена Боровиниќ Бојовиќ, зборувајќи за епидемиолошките мерки.