Koj e најбогатиот човек во светот воопшто?!

ПАРИ FEATURED 2

Кога ќе помислиме на најбогатите луѓе на светот, прво помислуваме на имиња како што се Џеф Безос, Илон Маск, Бил Гејтс, Ворен Бафет, Рокфелер…, меѓутоа малкумина слушнале за Манса Муса Први од Мали.

Манса Муса бил африкански крал во 14 век и ја држи титулата за најбогат човек на светот. Со богатство кое прилагодено во денешни пари изнесува 400 милијарди долари, Муса бил многу побогат од моментално најбогатите луѓе на светот, па дури и од првите двајца од листата на „Форбс“ заедно.

Листата која ја составил сајтот Селебрети Нер, ги рангираше најбогатите лица на сите времиња која опфаќа 1000 години во минатото. И иако некои аспекти во врска со акумулацијата на богатството се константни, се забележува дека на листата нема жени, само три лица се живи денес, а 14 лица на листата се Американци.

Листата користи годишната инфлација за да го подеси историското богатство, што значи дека богатство од 100 милиони долари во 1913 година денес би било проценето на две милијарди долари и повеќе.

Манса Муса Први владеел со Мали во почетокот на 1300 година, а своето богатство го стекнал со експлоатација на злато и сол.

По неговата смрт, наследниците не биле во состојба да го задржат неговото богатство кое било исцрпено со војните.

На второ место се наоѓа семејството Ротшилд, чии потомци и понатаму се меѓу најбогатите луѓе на светот. Мајер Амшел Ротшилд, влезе во светот на банкарството кон крајот на 18 век и стекна богатство од 350 милиони долари. Тие пари од тогаш биле поделени меѓу стотици потомци од кои многу и денес се деловни лидери.

Трет на листата е Џон Д. Рокфелер, најбогат Американец кој некогаш живеел и неговото богатство е проценето на 340 милијарди долари во моментот на неговата смрт.


Ова се првите 10 милијардери од листата на најбогатите луѓе во историјата на човештвото:

1. Манса Муса Први (крал на Мали 1280 – 1331) – 400 милијарди долари

2. Семејството Ротшилд (банкарска династија, 1740 -) – 350 милијарди долари

3. Џон Д. Рокфелер (индустријалец, 1839 – 1937) – 340 милијарди долари

4. Ендрју Карнеги (индустријалец, 1835 – 1919) – 310 милијарди долари

5. Цар Никола Втори (последен цар на Русија, 1868 – 1918) – 300 милијарди долари

6. Осам Али Кан, Асаф Јах Седми (последен владетел на Хидерабаба, 1886 – 1967) – 236 милијарди долари

7. Вилијам Освојувачот (крал на Англија 1028 – 1087) – 229.5 милијарди долари

8. Моамер Гадафи (поранешен водач на Либија, 1942 – 2011) – 200 милијарди долари

9. Хенри Форд (основач на компанијата Форд, 1863 – 1947) – 199 милијарди долари

10. Корнелијус Вандербит (индустријалец, 1794 – 1877) – 185 милијарди долари.

Во моментот најбогат човек во светот е Џеф Безос, сопственикот на „Амазон“, со богатство во вредност од 194, 7 милијарди долари. По него следи Елон Маск, сопственикот на фирмите „Тесла“, „СпејсХ“ и „Невралинк“ со богатство од 184,3 милијарди долари.