По еден месец од руската инвазија на Украина 10 милиони Украинци иселени од дома

ИНФОРМАЦИИ FEATURED 2

Обединети нации соопштија дека околу 10 милиони Украинци морале да ги напуштат своите домови поради руската инвазија.

Координаторот на ОН за хуманитарни прашања и вонредни ситуации Мартин Грифитс изјави дека околу 6,5 милиони луѓе се внатрешно раселени во Украина. Останатите 3,5 милиони луѓе излегле надво од границите на Украина.

Тој додаде дека бегалската криза има „најважен хуманитарен приоритет, приоритетот на човековите права“.