Богомил Ѓузел: Вежба за дишење

Академик Богомил Ѓузел е поет, раскажувач, драмски писател, есеист, припадник на третата повоена генерација македонски писатели, онаа генерација што се појавува во втората половина на педесеттите години на дваесеттиот век. МАНУ денеска објави дека тој почиинал по кратко боледување. ВЕЖБА ЗА ДИШЕЊЕ Отфрливи ме отфрлијана 40 години да станеш Робинзоне сепак нештоИ уште треба да […]

Кочо Рацин: Татунчо

Кочо Рацин (1908 – 1943) е еден од основоположниците на современата македонска литература, а неговата стихозбирка „Бели мугри“ (Загреб, 1939) претставува едно од најзначајните поетски дела во македонската современа литература. Освен со поезија, Рацин се занимавал и со проза, а напишал и неколку значајни трудови од областа на историјата, филозофијата и литературната критика. Прекарот Рацин […]