Приказна: Татко, син и магаре

Еден ден таткото заедно со својот 10 годишен син, тргнале на пат со нивното магаре. Таткото бил повозрасен и нозете го болеле од работата, па го јавал магарето, а синот ги водел пешки. Кога стигнале до првото село, селаните, кои биле многу љубопитни, ги гледале како одат и искоментирале: „Види, види… старецот го јавнал магарето, […]

Oва e местото каде што жените прават што сакаат: Ги имаат и парите и моќта, а во нивниот речник нема зборови за татко или сопруг

„Ако жените управуваат со светот, нема да има војни“ – е само една од многуте поговорки што им одат во прилог на жените – владетелки. Како и да е, факт дека тоа не се само празни зборови е примерот на племето Мосуо, кое живее во Кина и е познато како кралство на жените, а можеби […]