Mуслиманите од утре почнуваaт со постот во месецот Рамазан

ИНФОРМАЦИИ

Муслиманите во регионот и светот од утре почнуваат со првиот ден од постот во месецот Рамазан, месецот на милост, простување и солидарност…

Месецот Рамазан е деветтиот месец од исламскиот календар, а муслиманските верници целодневно се воздржуваат од конзумирање храна, цигари, алкохол, но и од лоши мисли, идеи и дела. Постот почнува со изгрејсонце (суфур) и трае до зајдисонце (ифтар). Јадење и пиење се дозволени во текот на ноќта. Од пост се ослободени децата, бремени жени, доилките и болните.

Муслиманите сметаат дека Рамазан на секој дом му носи полни раце дарови – милост, бериќет и проштевање. Куранот вели дека Рамазан има четири димензии – духовна, морална, солидарна и здравствена.

По триесетдневниот рамазански пост, следува тридневен Рамазански бајрам, кој се смета за голем празник во исламот.