Баклавата е едно од најомилените благи јадења, особено кога се во прашање празниците и специјалните пригоди. Со својот богат вкус, крцкавите слоеви и сочниот фил, баклавата е вистинскиот крал на колачите.
Овој старомоден рецепт за баклава, каква што ја правеле бабите, е совршен спој на ореви, путер и шербет, неверојатно богат и вкусен. Секоја залак од оваа баклава се топи во устата, а лесно можете да ја подготвите за празничните моменти со семејството и пријателите.
Потребни состојки за тепсија од 38 см.
750 гр кори за баклава
800 гр ореви
5 лажици шеќер
За подготовка:
300 гр путер
За шербет:
1 кг шеќер
1.200 мл вода
4 парчиња лимон
Подготовка
Најпрво подгответе ги оревите, еден дел сецкани и еден дел мелени. Во оревите додадете 5 лажици шеќер и измешајте. Растопете го путерот.
Ставете го шербетот да се грее. Од моментот на зовривање оставете го уште 15 минути на средна топлина. Кон крајот на готвењето, додадете ги парчињата лимон и варете уште околу 3 минути. Исечете го обликот на тепсијата на корите. Најпрво во сад за печење наредете 4 кори. Секој лист премачкајте го со путер.
На четвртата премачкана кора ставете малку од смесата со ореви, колку да ја покрие целата. Погрижете се да ви остане доволно смеса до крајот на редењето на баклавата. Продолжувате да ги редиме корите кои треба да се премачкаат со путер и да се попрскаат со ореви. На крај оставете 5 кори настрана за да ја покриете баклавата.
Покријте ја баклавата со 4 кори. Премачкајте три од нив, но четвртата не ја премачкајте, па исечете ја по желба.
На крајот рамномерно премачкајте ја исечената баклава со путер. Покријте со уште една кора која можете тенко да ја премачкате само со масло. Баклавата е готова за печење. Се пече во загреана рерна вкупно 90 минути. Печете на 200 степени првите 10 минути, а потоа намалете на 150 степени и печете уште 80 минути. Извадете ја баклавата од рерна и извадете ја горната кора. Топлата баклава од рерната прелијте ја со ладниот шербет.
Постепено сипете ја водата, прво добро натопете ја баклавата до врвот и почекајте неколку минути да го впие шербетот, потоа додадете уште малку и почекајте да се впие. Целата баклава е покриена со шербет.
Баклавата може долго да трае во фрижидер, а колку подолго стои, станува се повкусна.